Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu w Twojej przeglądarce. X

Przepisy

Koktail z krewetkami

2010-11-15

Składniki:
jedno opakowanie krewetek (170 g) w zalewie, 2 jajka ugotowane na twardo, szczypiorek, jeden surowy ogórek, jedna sałata pekińska lub lodowa; sos: pół szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka keczupu, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
sałatę pokroić w duże kwadraty, ogórek w kostkę, jajka w ósemki, szczypiorek drobno. Krewetki odsączyć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą, dodać do pozostałych składników, wymieszać z sosem i wstawić na godzinę do lodówki, podać z kromkami chleba i białym winem. Możemy składniki umieścić w kielichach do szampana warstwami: liście sałaty, pokrojony ogórek, ósemki z jajka, pokrojony drobno szczypiorek, krewetki, polać sosem na wierzchu i otrzymamy bardzo elegancką przystawkę.

powrót