Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu w Twojej przeglądarce. X

Przepisy

Małże zapiekane

2010-11-15

Składniki:
opakowanie małży w zalewie (170 g), pół szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę, pół papryki zielonej pokrojonej w kostkę, 1/3 szklanki pomidorów bez nasion, obranych i pokrojonych, 1 szklanka białego wina, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1/3 szklanki gęstej śmietany, kieliszek sherry, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz.

Przygotowanie:
małże wyjąć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć. Podgrzać wino. Dodać małże i gotować 5 min. Odstawić. W rondelku rozgrzać masło, poddusić pieczarki i warzywa do miękkości, dodać mąkę i gotować 2min., dodać śmietanę, sherry i przyprawy, gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Dodać pomidory i małże, gotować jeszcze ok. 5 min., wyłożyć do kokilek, zapiec i natychmiast podawać z pieczywem i białym winem.

powrót